Dom > Izložba > Sadržaj
3 Stvari koje znamo o budućnosti Applea nakon WWDC
Sep 07, 2018

Kada je Apple otkrio svoj prvi pad u kvartalnim prihodima ranije ove godine - prvi za 13 godina, koji je u drugom tromjesečju 2016. opao 13 posto u odnosu na prethodnu godinu - nije bilo iznenađenje za bilo koga koji obraća pažnju. Apple nije puštao revolucionarni proizvod u neko vrijeme, što je i ranije koristio.

Tako su oči bile na Timu Kuku tokom njegovog uvodnog izlaganja u ponedjeljak na Konferenciji svjetskih investitora u San Francisku. Ono što imamo je mnogo Apple koji smo videli.

Nije kao da Apple uopće ne inovira, bilo je nekoliko uzbudljivih obaveštenja o softveru i izgleda da kompanija ozbiljnije uzima AI s uvođenjem Siri-a na laptopove. Međutim, u poređenju sa Google-ovim fokusom na učenje mašinerije, virtuelnim stvaralačkim stvaralicama Facebook-a u Oculus-u ili povećanom stvarnom obećanjem Magic Leap-a, Apple izgleda stagnira i zaglavi u iscrpljenom modelu prihoda prodaje iPhone-a (moglo bi se naći najgore milijarde dolara mjesta zaglavio u).

Bilo je puno malog poboljšanja četiri glavne platforme kompanije - watchOS, tvOS, iOS i novoimenovani macOS - ali postoje tri promene koje se pojavljuju na ovom sajmu Apple je i dalje iste kompanije koju su potrošači došli da intimno znaju i pokazuju spremnost kompanije da promijeni .

3. Apple još uvek želi da proda iPhone

Jedna od divljih glasina koje su cirkulisale pre WWDC-a bila je mogućnost da će Apple pustiti iMessage na Android. Nažalost, to se nije desilo čak iako iMessage ima nekoliko stvarno novih funkcija.

S obzirom na loše stanje Google-ovih aplikacija za razmenu poruka, Apple bi potencijalno mogao da dobije čitav novi segment korisnika koji su priključeni na svoju uslugu iMessage i potencijalno čak i neki da pretvore u iPhone-e. Sada Apple samo preispituje druge usluge razmene poruka kako bi popunila tu rupu od Facebook Messenger-a do Google-ove aplikacije za razmenu AI poruka Allo uskoro.

To pokazuje kako Apple nije spremna preći sa hardverske kompanije u kompaniju za usluge, u kojoj se trenutno kreće skoro svaka druga tech kompanija i Apple tvrdi da želi da se kreće.

2. Apple je i dalje lider u privatnosti - za bolji ili lošiji

Kad god Google daje predlog za pretragu ili tekst koji je uperen za ono što korisnici trebaju u tom trenutku, to je priznanje da korisnici odustaju od privatnosti da bi taj sistem funkcionisao.

Apple kladi da njegovi korisnici neće morati da izvrše tu trgovinu kroz tehnologiju pod nazivom diferencijalna privatnost, koja koristi lokalne datoteke za implementaciju učenja mašinerije i kada Apple treba da pristupi većim setovima podataka drugih korisnika iPhone-a koji se bore za lične podatke.

Nije jasno da ovakav način mašinskog učenja može biti toliko snažan kao Google, ali to pokazuje da Apple ne odustaje od ovog pitanja privatnosti - čak i ako to stigne na račun ponuđenih usluga.

1. Apple i dalje vole da se bave novcem iz aplikacija

Pre WWDC-a, Apple je napravio neočekivano obaveštenje o osnovnoj funkcionalnosti svoje prodavnice aplikacija: programeri sada mogu da naplaćuju korisnike na osnovu modela pretplate, koji kompanijama za aplikaciju daju treću mogućnost da zarađuju novac preko prodavnice, plaćanje za preuzimanje aplikacije.

Međutim, mnogi programeri koji se plaše tvrde da to nije dovoljno da ožive ono što je postalo privlačna ekonomija aplikacija. Aplikacije bi mogle da generišu 101 milijardi dolara godišnje do 2020. godine, prema istraživačkoj firmi App Annie, ali to je gotovo u potpunosti generisano od strane odabranih nekoliko aplikacija na vrhu. Kako Bernie Sanders to može reći, 1 procenat aplikacija na vrhu uzima sve prihode i smanjuje ekonomiju privrede srednje klase.

Aplikacije za pretplatu su dobar korak za jačanje aplikacija srednje klase, ali to možda neće biti dovoljno, a to nije mnogo priznanje da uopšte postoji nešto loše.

Originalni članak dolazi iz inverznog.