Dom > Izložba > Sadržaj
Google-ov AlphaGo AI pobedio je Lee Se-dol ponovo da osvoji Go seriju 4-1
Sep 28, 2018

Posle prvog poraza na Google DeepMind Challenge Matchu u nedjelju, Go-playing AI AlphaGo je pobjedio svjetski igrač Lee Se-dol po četvrti put da osvoji pet serije u seriji od 4-1. Poslednja utakmica se pokazala bliskom, sa obe strane su se borile naporno i odlazile duboko u produžetak. AlphaGo je AI razvijen od strane Googleove tvrtke DeepMind u vlasništvu kompanije Google i već je u subotu završio istorijsku pobedu postajući prvi računarski program koji je pobedio vrhunski Go player.

Pobeda je došla nakon "loše greške" koja je napravljena ranije u igri, prema osnivaču DeepMind-a Demis Hassabis, ostavljajući AlphaGo-u "težak pokušaj da ga prikrije." Pobedivši poslednju utakmicu uprkos svom blipu u četvrtom, AlphaGo je nedvosmisleno demonstrirao svoju superiornost nad jednim od najboljih svjetskih igrača Go, potvrdivši važnu prekretnicu za veštačku inteligenciju u procesu.

To je bilo "najsmrtonosnije iskustvo u igri koje smo do sada imali", rekao je osnivač DeepMinda Demis Hassabis na konferenciji za novinare nakon utakmice, sa "neverovatno bliskim i napetim završetkom". Lee je rekao da mu je žao što je utakmica došla do kraja, dok je izrazila koliko je to teško iz psihološke perspektive.

Program DeepMind AlphaGo je oduševio Go-playing svetom tako što je pobedio 18-godišnjeg svetskog prvaka Lee Se-dol zahvaljujući naprednom sistemu baziranom na dubokim neuronskim mrežama i mašinskom učenju. Serija je prvi put kada je računarski program preuzeo profesionalni 9-dan igrač Go-a, drevnu kinesku igru na ploči koja je dugo smatrana nemoguća da računari igraju na svjetskom nivou zbog pretpostavljenog nivoa intuicije potrebne; Goova pravila su jednostavna, ali ima više mogućih pozicija nego što postoje atomi u svemiru. Lee se takmičio za nagradu od milion dolara koju je pokrenuo Google, ali pobeda DeepMind znači da će biti donirana u dobrotvorne svrhe.

Verge je u Seulu za celu seriju Google DeepMind Challenge Match-a - možete pokriti sve naše pokrivenosti igara i šta AlphaGo znači za AI u ovom namenskom čvoriću.