Dom > Izložba > Sadržaj
Prema 6 najvažnijih tehnoloških trendova, prema Eric Schmidt
Sep 21, 2018

Izvršni predsednik Alphabet-a proveo je decenijama propovedajući kako tehnologija može pomoći u poboljšanju života.

Eric Schmidt, izvršni predsjednik Googleovog roditelja, Abeceda, proveo je čitavu karijeru predviđajući kako tehnologija može promijeniti svet. Putujući svet kao suštinski globalni ambasador kompanije, susret sa svetskim liderima i davanje razgovora, on ne usporava učešće u onome što on kaže da su najvažnije buduće tehnologije.

Schmidt je postavio šest tehnologija za mijenjanje igara, ili mjesečnike, kako ih je nazvao, za koje kaže da će u ponedjeljak poboljšati važne dijelove društva. Hiljade investitora i poslovnih rukovodilaca ispunilo je plesnu dvoranu u Los Angelesu na Globalnoj konferenciji Instituta Milken da bi čula kako govori.

Evo Schmidtovih tehnoloških lutaka (ne smije se pogrešiti sa ljevicama koje Alphabet GOOGL 0.47% radi u svojim tajnim Google X laboratorijama):

1) Nerds nad govedom: Schmidt vidi revoluciju koja dolazi u korišćenju biljaka za zamjenu mesa. Zamena stoke sa rastućim i berberskim postrojenjima mogla bi smanjiti emisije stakleničkih plinova i boriti se protiv klimatskih promjena, rekao je on. Mesna industrija, proizvođači stoke, posebno emituju značajne gasove staklene bašte.

Razvoj biljnih proteina koje bi zajednice mogle da koriste za zamenu mesa takođe bi smanjile troškove hrane u zemljama u razvoju gde je hrana ponekad oskudna. Unošenje kilograma mesa u prodavnicu namirnica (podizanje, klanje, isporuka) je relativno neefikasan i skup proces u poređenju sa isporukom kilograma mnogih biljaka zasnovanih na belančevinama.

Schmidt je rekao da je svet sada spreman da bolje proizvede sintetičku hranu iz biljaka uz pomoć računara i haring podataka. Tehnologija može pomoći istraživačima i naučnicima da identifikuju najbolje biljke i biljne kombinacije za stvaranje određenih ukusa i zadovoljavanja određenih nutritivnih potreba.

2) 3D štampanje za zgrade: Izgradnja zgrada, stambenih i poslovnih, zahteva puno vremena, energetski intenzivno i skupo, ističe Schmidt. Ali 3D tehnologija štampe, podstaknuta najnovijim u računarstvu i softveru, može stvoriti objekte koji su niži troškovi, brži su za izgradnju i bolje za okolinu. Ove 3D štampane zgrade mogu se generisati na industrijski i prilagodljiv način i sastavljene na licu mesta, što je daleko efikasnije od izgradnje kućnog komada po komadu na zemljištu gdje će se boriti. 3D štampanje takođe može podstaći upotrebu recikliranih materijala.

3) Virtuelna realnost: Mnogi posmatrači industrije u industriji prate najnovije virtuelne slušalice i igre koje proizilaze iz proizvođača kao što je Facebook Oculus FB -0,21%. Ali Schmidt kaže da će se najsnažnija upotreba virtuelne stvarnosti uskoro pojaviti izvan video igara i zabave. Tehnologija će igrati ključnu ulogu u stvaranju boljeg informisanja društva "povećanjem realnosti" ili dodavanjem vizuelnih i audio signala u okruženjima poput automobila, na radnom mjestu ili u obrazovanju.

4) Podaci o medicini su mobilni: Mobilni telefoni su savršeni uređaj za praćenje ličnog zdravlja i za prikupljanje zdravstvenih podataka, kaže Schmidt. Dodirujemo naše telefone 1.5 puta nedeljno, čineći uređaje jednim od najintimnijih i povezanih sa našim telima. Kapacitet računara, mrežna veza, kamera i drugi senzori čine ga iznenađujuće moćnim uređajem za povezivanje pacijenata i doktora sa medicinskim podacima, rekao je Schmidt.

Dobiti tehnički list, Fortuneov tehnološki bilten.

5) Automobili sa automatskim vožnjom: Schmidt se složio sa većinom Silikonske doline da će samoposjedni automobili predstaviti ogromnu poslovnu priliku. Međutim, on takođe misli da će računari voziti naše automobile učiniti svet mnogo sigurnijim.

"32.800 ljudi će umreti ove godine na putevima u SAD-u, mi jednostavno ne znamo ko su još", rekao je Schmidt. Svijet bi trebao imati globalni program lunjača koji se fokusira na autobuse automobila, zagovarao je Schmidta, čija vlastita kompanija radi na tehnologiji.

6) Uspostavljanje obrazovanja koristeći tehnologiju: Svi znaju da svaki učenik nauči drugačije, rekao je Schmidt. Ali računari mogu pomoći u promeni obrazovanja tako da je to najefikasniji i efikasniji za sve. Računarska tehnologija može lako nadgledati kako učenici uče, a zatim identifikuju najefikasnije nastavne metode za svaku od njih. Moramo stvoriti više alata kako bi nastavnicima pomogli da povećaju svoje nastave i učine efikasnijim obrazovanjem, rekao je Schmidt.

izvorne vijesti dolaze iz fortune.com