Dom > Izložba > Sadržaj
Razumijevanje HS kod međunarodne trgovine
Jun 11, 2018

Sve više kompanija šalje se širom svijeta. Klasifikacija je važan korak u čitavom procesu uvoza i izvoza. Globalni standardni sistem klasifikacije je neophodan.

HS kod se široko koristi u svakom međunarodnom trgovinskom procesu. Kao uvoznik ili izvoznik, neophodno je u potpunosti razumjeti i pravilno koristiti.

                                              

Koja je definicija HS koda?

Hajde da definišemo HS (Harmonizovani sistem) iz autorskog izvora Wikipedia:

Harmonizovani sistem opisa i kodiranja roba, poznat i kao Harmonizovani sistem (HS) tarifne nomenklature, je međunarodno standardizovan sistem imena i brojeva za klasifikaciju trgovanih proizvoda. Ona je stupila na snagu 1988. godine i od tada je razvijena i održavana od strane Svetske carinske organizacije (WCO) (ranije Savjet za carinsku saradnju), nezavisne međuvladine organizacije sa sjedištem u Briselu, Belgija, sa preko 200 zemalja članica.

Ukratko, Harmonizovani kod je uobičajeni izraz na globalnom trgovinskom jeziku i jedan je od najvažnijih elemenata za uspostavljanje standardizacije u međunarodnoj trgovini.

Koja je struktura HS koda?

Postoji deset cifara punog koda. U cilju usklađivanja, ugovorne strane moraju da koriste najmanje 4-cifreni i 6-cifreni odredbe, međunarodna pravila i napomene, ali mogu slobodno da usvoje dodatne podkategorije i napomene.

Na primjer (pogledajte više @ http://hscode.org)

Zašto je HS kod važan?

Zato što se široko koristi u:

· * Carinske tarife (aka HTS, Harmonizovani tarifni raspored)

· * Zbirka statistike međunarodne trgovine

· * Pravila porekla

· * Sakupljanje unutrašnjih poreza

· * Pregovori o trgovini (npr. Rasporeda tarifnih koncesija Svetske trgovinske organizacije)

· * Transportne tarife i statistika

· * Nadgledanje kontrolisane robe (npr. Otpad, narkotika, hemijsko oružje, supstanci koje oštećuju ozonski omotač, ugrožene vrste)

· Oblasti carinskih kontrola i procedura, uključujući procjenu rizika, informacionu tehnologiju i usaglašenost.

Deset cifreni broja je obavezna za izračunavanje troškova.

Postoji li globalni HS kod?

Ne. Trebali biste znati tačno koji je određeni broj u vašoj određenoj zemlji. Ali prvi brojevi 6 cifara pretpostavljaju se isti širom čitavog svijeta. Svaka zemlja može izmeniti dodavanjem dvije cifre ili četiri cifre prema njihovim zahtjevima bez promjene prvih šest cifara.

Kod koji vam je dostavio kineski dobavljač biće dobra osnova za vašu konačnu odluku. Jer, koristeći Harmonizovani sistem za kodiranje i klasifikaciju robnih proizvoda koji je uspostavila Svjetska carinska organizacija, svaka zemlja može bar opisati svaku stavku na isti način. Bez zajedničkog sistema za klasifikaciju proizvoda, kretanje robe u međunarodnoj trgovini bilo bi vrlo sporo i skupo.

Pre uvođenja Harmonizovanog sistema 1988. godine, svaka stavka se morala svrstati u različite tarifne sisteme različitih zemalja. Ovo je usporilo i složilo međunarodnu trgovinu, što je veoma teško poslovati u mnogim zemljama. U interesu ubrzavanja ekonomija i pojednostavljivanja procesa klasifikacije, Harmonizovani sistem je široko prihvaćen širom svijeta.

Kako odrediti Kod mojih proizvoda?

Prema našem praktičnom radnom iskustvu, postoji mnogo problema u određivanju klasifikacije.

· * Problemi sa prevodom

· * Problemi upotrebe

· * Opis Pouzdanost

· * Nepodudarnost / nepouzdana brojka logike

· * Dispariteti između carinskih organa i dobavljača / proizvođača u opisima proizvoda

Dakle, kako postavite najbolji postupak klasifikacije u klasama koji će biti efikasan, pokazati razumnu pažnju i osigurati da koristite najmanju moguću stopu carine?

1. Break Down Universe

Prvi korak je da razbijate svoj univerzalni predmet u određene grupe proizvoda kako bi se dijelovi grupisali zajedno. Ovaj korak je od ključnog značaja za osiguranje efikasnosti i kontrole za održavanje integriteta podataka, a koristi su:

· * Za slične stavke, možete maksimizirati ekonomiju obima da klasifikujete dijelove istovremeno sa istom klasifikacijom i podrškom.

· * Pored toga, možete osigurati da su svi dijelovi klasifikovani istim (razumna briga), a ne postoje neusaglašenosti unutar grupacije delova.

2. Istraživanje

Bez obzira da li dobro poznajete proizvod ili tek započinjete, uvek proverite pravila. Uzmite pet minuta i provjerite da li je došlo do bilo kakve promjene u logici, novim presudama, revokacijama itd. Tehnologija se stalno mijenja i tarifa ne mora nužno biti u skladu sa tehnologijom.

3. Identifikujte specifikacije proizvoda

Kada dobijete polaznu tačku iz odluka, trebalo bi da budete u mogućnosti da odredite koje vrste informacija trebate znati za vašu stavku kako biste dodelili najbolju moguću klasifikaciju. Zahtevajte specifikacije proizvoda, crteže, fotografije i informacije o specifikacijama iz vaše prodavnice.

Postoji spisak ispod koji će podržati vaše klasifikacije kako ste došli do određivanja vašeg klasifikacije. Ovo uključuje:

· * Specijalni listovi / crteži / fotografije

· * Zahtjevi za informiranje / od inženjera, naučnika, hemičara itd.

· * Poglavlje i Odjeljak Napomene koji se primjenjuju

· * Objašnjenja (ne pravno obavezujući)

· * Informisane publikacije o usklađenosti

· * Odluke koje se koriste za primenu logičkih ili obavezujućih odluka specifičnih za vašu kompaniju

Zaključak

Po prvi put Chinaimport-a, morate pažljivo obratiti pažnju na Harmonizovani kod, bilo da sami istražujete ili tražite pomoć od vašeg carinskog posrednika ili vašeg špeditera.

Takođe, imajte na umu da ono što ste pronašli na internetu je samo osnovni vodič. Kod lokalnog carinskog organa uvek morate proveravati najnovije i najnovije šifre.

Izvor: https: //resources.alibaba.com/topic/801641170/Understanding_HS_Code_in_International_Trade