Dom > Vijesti > Sadržaj
FAA objavljuje 2016. do 2036. aerospace prognozu
Sep 17, 2018

FAA je objavila svoj godišnji godišnji izvještaj o zračnoj plovidbi u fiskalnim godinama 2016. do 2036. godine, koji utvrdi kontinuirano povećanje ukupnog zračnog puta i korištenje sistema bespilotnih zrakoplova (UAS).


Ključni deo prognoze fokusira se na projekcije rasta upotrebe bespilotnih letjelica, poznatih i kao bespilotne letelice. FAA procenjuje da će se kupovina UAS-a u hobijima povećati sa 1,9 miliona u 2016. na čak 4,3 miliona do 2020. Očekuje se da će prodaja UAS-a u komercijalne svrhe rasti sa 600,000 u 2016 na 2,7 miliona do 2020. godine. Kombinovani ukupni hobist i komercijalni UAS Očekuje se da će prodaja porasti sa 2,5 miliona u 2016 na 7 miliona u 2020.

Predviđanja za male UAS koji se koriste u komercijalnoj floti teže se razviti imajući u vidu dinamičnu, brzo razvijajuću prirodu tržišta. Procene veličine prodaje i flote dele neke široke pretpostavke o operativnim ograničenjima za male UAS u narednih pet godina: dnevne operacije, u okviru vizuelne linije vida, i jedan pilot koji radi samo jedan mali UAS u isto vreme. Glavna razlika u visokom i niskom kraju prognoza su različiti pogledi na to kako će ta ograničenja uticati na široku upotrebu UAS-a u komercijalne svrhe.
Gledajući komercijalne avio-puteve, milje prihoda putnika (RPM) se smatraju merilom za merenje rasta avijacije. RPM je jedan putnički putnik koji putuje jednom milju. Prognoza FAA poziva sistemske RPM-ove glavnih i regionalnih avio-prevoznika da raste sa prosečnom stopom od 2,6 odsto godišnje između 2016. i 2036. godine, pri čemu će međunarodni obračunski protokovi biti projicirani na 3,5 odsto godišnje, što će se udvostručiti u toku prognoziranog perioda. Predviđa se povećanje domaćih RPM-a za više od 50% istovremeno. U 2015. godini, sistem RPM-a od strane američkih prevoznika porastao je sa 857 milijardi na 889 milijardi, što je porast od 3,8 posto.

FAA-ov program NextGen pomaže u ispunjavanju ovog doslednog razvoja avijacije. NextGen se fokusira na implementaciju tehnologija i procedura koje koriste satelitsku bazu aviona i ograničavaju efikasnost ograničenja trenutnog zemaljskog radarskog navigacionog sistema. Na primjer, ekološki i ekonomski dobitak smanjenog korištenja goriva vezan za napredak NextGena projektovan je kako bi postigao uštedu od milijardi dolara u operativnim troškovima avio-kompanija i postigao održivi rast avijacije.

Dokazani ekonomski podaci koji koriste izvore kao što su općenito prihvaćene projekcije za BDP zemlje koriste se u godišnjoj prognozi FAA-a, koja je dosljedno postala standard industrije američkih aviokompanija. Izveštaj razmatra sve aspekte vazdušnog saobraćaja uključujući komercijalne avio-kompanije, vazdušni teret, privatnu generalnu avijaciju i veličinu flote.

link za originalni članak: https://www.faa.gov/news/updates/?newsId=85227