Dom > Vijesti > Sadržaj
IPhone SE Vs. IPhone 6s specifikacije i dizajn u poređenju
Oct 13, 2018

Appleov novi iPhone SE izgleda skoro identičan sa iPhone-om od £ 219,00 na Amazon-u, ali dolazi sa hardverom i mogućnostima od 650 dolara na ebay-u. Očigledno je namenjen potrošačima koji su odloženi po veličini iPhone-a od 4,7 inča i iPhone-a 6,5 inča, na 6,99 dolara, na Best Buy-u. SE je intrigantan mali uređaj, koji ćemo uskoro proći kroz korake u PC Labs-u, ali do tada možemo razumno da pogodimo kako se stapa na iPhone 6s.

Dizajn
IPhone SE ima isti dizajn kao i 5s, sve do aluminijskog unibody-a, zglobljenih ivica, clicky Power i Volume dugmića i Touch Touch dugmeta. Jedina stvar koja postavlja SE drugačije od 5-ih godina jeste da je šraf matiran. To je suptilna razlika, koja postavlja pitanje: koja je poenta posedovanja najnovijeg iPhone-a ako svi misle da je to star model?

SE meri 4,87 na 2,31 na 0,30 inča (HWD) i teži 3,99 unci, mnogo manji i lakši od iPhone 6s (5,44 do 2,64 do 0,28 inča, 5,04 unci). 6-ovi su mala i malo vitka, ali će upotreba jedne ruke biti lakša sa kompaktnijim SE.

Ekran
Kao i najnoviji iPhoneovi, SE ima Retina displej, ali je malo niža rezolucija nego 6s. Postoji 4-inčni 1,136-by-640 panel sa 326 piksela po inču (ppi). Veći 4,7-inčni panel od 6s vam daje 1,334-na-750 displej sa 326 ppi. Oba displeja će izgledati oštrije zahvaljujući sličnoj gustini piksela, ali ćete vjerovatno otkriti da su 6s malo oštrije.

Odluka u stranu, velika stvar koju SE nema - 3D Touch. Nećete moći da iskoristite bilo koju od funkcija osetljivih na pritisak, kao što su Peek i Pop za pregled sadržaja ili Quick Actions kada pritisnete nad aplikacijama.

Procesor
Što se tiče hardvera, SE i 6s oba pokreću 64-bitni A9 čip i M9 koprocesor pokreta. Još nemamo detalje o brzini sata ili RAM-u, ali verovatno će oba telefona raditi slično u opštoj upotrebi. Procesor A9 takođe treba da zadrži brzinu u brzinama u benčmarkovima i igricama i da bude posebno korisna za programera aplikacija koji neće morati da brinu o optimizaciji igara za hardver nižeg nivoa. To takođe znači da će SE podržati glasovne komande "Hey Siri" bez upotrebe ruku.

Povezivanje
Što se tiče povezanosti, očekujemo da SE bude u poređenju sa šestom. SE će imati brži LTE i 802.11ac Wi-Fi od ranijih 4-inčnih modela, a takođe će podržati VoLTE, Wi-Fi pozive, Bluetooth 4.2 i NFC. Poslednji je posebno važan jer se Apple Pay sada može koristiti, u kombinaciji sa Touch ID.

Baterija
Trenutno ne znamo kapacitet baterije iPhone SE. Apple je uvek gadan da otkrije te informacije, tako da obično uzima iFixit teardown za otkrivanje. To je rekao, Apple je ukazao na to da SE treba da ima bolji životni vijek baterije od 5-ih godina. Pošto je ekran znatno manji, ne bi nas iznenadio ako se baterija SE posluje pozitivno sa 6s.

Kamera
Kamera od 12 megapiksela iSight na zadnjoj strani SE je ista kao i 6-i na većini načina. Ima 4K video snimak sa 30fps i 1080p snimanjem na 60fps. U stanju je da snima uživo, baš kao i iPhone 6. Jedina stvar koju nećete dobiti na SE je optička stabilizacija slike, što pomaže u stabilizaciji snimaka i poboljšanju performansi slabe osvetljenosti. SE poseduje kameru sa prednjom kamerom od 1,2 megapiksela, koja nije visoka kao i self-shooter od 5 megapiksela na šestoj, ali obe imaju Retina blic.

Softver
Pošto je ovo Apple, o kom govorimo, softver nije zabrinut. Kako je kompanija istakla tokom događaja, iOS 9 je na 80 odsto Apple uređaja, dok Android 6.0 Marshmallow ima samo 2 odsto Android uređaja. U potpunosti očekujemo od SE da dobije svaku verziju iOS-a koju 6-i radi. U stvari, SE će stići sa iOS 9.3, što dodaje nekoliko zvona i zvižduka, poput Night Shift-a, što smanjuje izloženost plavoj svjetlosti ispred vremena za spavanje.

Cijena
S druge strane, cene i skladištenje su sasvim različite. IPhone SE počinje sa opcijom od 16GB na 399 dolara i opcijom od 64GB po cijeni od 499 dolara. Neće biti 128GB opcije, kao što je na iPhone 6s. S druge strane, on je mnogo pristupačniji od šestih, koji počinju od 649 dolara za 16GB, 749 dolara za 64GB i neverovatnih 849 dolara za 128GB. Takođe ćete moći dobiti iste opcije boja za bilo koji uređaj - Silver, Space Gray, Gold i Rose Gold.

Koji iPhone biste trebali da dobijete? To će zavisiti od toga koliko vam se sviđa vaš telefon i koliko novca ste spremni potrošiti. U svakom slučaju, iPhone SE izgleda kao obećavajuća nova opcija za kupce budžeta i jednoručne ljubitelje telefona. Uskoro se vratite za potpun pregled i kupujete savjete.

Originalni intervju : http://www.pcmag.com/news/343084/iphone-se-vs-iphone-6s-specs-and-design-compared