Dom > Vijesti > Sadržaj
Radio For IoT izvlači desetu snagu Wi-Fi-a
Sep 14, 2018

Istraživači u Belgijskom Centru Imec i Holst u Holandiji pokazali su radio tehnologiju male snage za koju tvrde da će raditi na velikim daljinama.

Oni tvrde da je 10-kratno smanjenje snage nad tradicionalnim 802.11 Wi-Fi zasnovanim na OFDM (prenosu frekvencija sa podelom frekvencija sa podelom frekvencije) u radu na IEEE Međunarodnoj konferenciji o čvrstom stanju (ISSCC 2016) koji je ranije održan u San Francisku mesec.

Potpuno digitalni polarni predajnik troši samo 13 nano-džula po bitu, rekli su istraživači. Pokazalo se da pokreće Wi-Fi protokol velike brzine - IEEE802.11ah - koji je namenjen za aplikacije na internetu.

Protokol 802.11ah radi u frekvencijskom frekvencijskom opsegu od 868 MHz. Ovo je isto kao rival IoT radio standard LoRaWAN 1.0, ali koji ga razlikuje od drugih Bluetooth Wi-Fi uređaja koji rade na 2.4GHz. Ima 1MHz / 2MHz kanalni propusni opseg i podržava dalekosežne data veze do 2.1Mbit / s.

Standard 802.11ah koristi OFDM kako bi poboljšao robusnost veze od zbadanja i postigao visoku spektralnu efikasnost tj. Maksimiziranje brzine prenosa podataka u datom radio-kanalu.
Pristup Imec-a i Holst Centra je bio malo drugačiji, oni su dizajnirali potpuno digitalni polarni predajnik, ali zadovoljava zahteve konvencionalnih Wi-Fi standarda u smislu spektralne maske i vektor-magnitude greške (EVM).

Na primjer, izmereni fazni šum na smjeru od 1.5MHz za Imec radio je -115dBc / Hz što je 15dB niže od zahtjeva spektralne maske za standard IEEE 802.11ah. Na 1MHz / 2MHz sa 64-QAM OFDM paketom podataka, i daleki i bliski spektar prolaze maskom sa najmanje 4,8dB margine. EVM je ispod 4,4%.

Potrošnja odašiljača je niža od 7,1mW, kada isporučuje izlaznu snagu od 0dBm i radi od 1V napajanja. Ovo tvrdi da je Imec smanjenje snage 10x u poređenju sa drugim OFDM primopredajnicima.

Ovaj članak je iz "elektronske nedelje"; Prvobitni link intervjua: http: //www.electronicsweekly.com/news/radio-for-iot-draws-tenth-the-power-of-wi-fi-2016-02/