Dom > Vijesti > Sadržaj
Istraživanje otkriva visoke troškove, rizike povezane sa prototipskim PCB-ovima
Sep 28, 2018

Izgradnja višeslojnih štampanih ploča ( PCB ) za profesionalnu štampanu elektroniku zahteva visokokvalitetne i predvidive materijale i opremu. Preduzeća koja se bave proizvodnjom i dizajnom elektronike obično izdvajaju proizvodnju, ulažu značajan kapital i doživljavaju dugotrajna vremena sa PCB prototipima. Oni traže ekonomičniju, bržu i sigurnije sredstvo za to.

To je prema novom istraživanju koje je vodio Nano Dimension Ltd., lider u oblasti 3D štampane elektronike. Anketa o spremnosti pisača 3D štampača, koja je sprovedena tokom nekoliko mjeseci, dobila je odgovore od skoro 300 proizvođača elektronike i dizajnera širom svijeta. Odgovarajući istraživači kretali su se od inženjera do dizajnera i projektnih menadžera, koji su služili u različitim proizvodnim ulogama. Industrije su se kretale od proizvođača PCB-a i OEM-a do inžinjera, odbrane, proizvodnje, vazduhoplovstva, elektronike, medicinskih, senzora i habanja, telekomunikacija, energije i drugih.

Među ključnim nalazima, 16 procenata ispitanika reklo je da njihove kompanije potroše više od 100 000 USD svake godine na prototipe PCB-a, a 17 procenata troši između 50 000 i 100 000 USD. Četrdeset četiri posto ispitanika zabeležilo je potrošnju PCB-a između 10.000 i 50.000 dolara godišnje. Samo 23 posto ispitanika reklo je da njihove kompanije potroše manje od 10.000 dolara na prototipove PCB-a svake godine.

"Proces prototipa PCB-a izvan područja je opterećen manjkavostima: to je skupo, dugotrajno i time ugrožava intelektualnu svojinu", rekao je Simon Fried, glavni poslovni direktor Nano dimenzije. "Na tržištu smo videli 3D štampače koji brzo prototipuju druge vrste proizvoda, a rezultati našeg istraživanja odražavaju tržište koje je spremno za 3D štampanje i sada donosi novu eru PCB inžinjeringa. Sada je vrijeme da inženjeri štampaju svoje kvalitetne višeslojne PCB prototipe u kući - bezvrijedno i brzo. "

Devedeset i tri posto svih učesnika ankete reklo je da njihove kompanije rade sa kratkim i nizim obimom spoljašnjih PCB prototipova u određenom trenutku svake godine. Šezdeset i dva procenta anketiranih ispitanika upozorilo je na PCB-ove koje njihove kompanije stvaraju i koriste imaju visoku količinu slojeva, što znači da su njihovi projekti složeniji i da je proces prototipa PCB-a skup.

Zapravo, skoro dva od tri ispitanika se brinu o sigurnosti svoje intelektualne svojine kada šalju svoje dizajne trećim stranama za prototipiranje. Druga pitanja koja se tiču kompanija obično navode kada šalju svoje prototipove projektima u inostrane firme uključuju vreme, troškove i potencijalne kašnjenja u dobijanju svojih proizvoda na tržište, naročito ako se prototipovi trebaju ponovo obrađivati nekoliko puta.

Iako je većina ispitanika iz Severne Amerike, istraživanje je dalo rezultate iz celog sveta, uključujući skoro svaku evropsku naciju, Australiju, Indiju, Izrael i mnoštvo azijskih, afričkih i južnoameričkih zemalja. Ispitanici su uključivali mješavinu velikih kompanija, sa skoro tri od četiri radila za kompanije manje od 500 zaposlenih, a malo više od jedne četvrtine radi za kompanije sa više od 500 radnika.

Prema istraživanju BCC Researcha, globalno tržište usluga elektronskog ugovora (ECM) bi trebalo da iznosi 515,6 milijardi dolara u 2015. godini, dostigne skoro 561,2 milijarde dolara do 2016, a 845,8 milijardi do 2021, petogodišnja godišnja stopa godišnje stope rasta (CAGR) od 8,6% od 2016-2021.

Originalni članak dolazi od ikone007.